Veelgestelde vragen

ZELF UW ROOKKANAAL AANLEGGEN? EEN FLUITJE VAN EEN CENT!


Bij de aanschaf van een rookkanaal, ook wel kachelpijp, schoorsteenpijp, schoorsteenkanaal, rookgaskanaal of rookgasafvoer genoemd, komt veel kijken. Althans, als u kiest voor een regulier (halffabricaat) product met aanleg van een verplichte brandwerende ombouw. Gaat u zelf een rookkanaal aanleggen? Met ISODUCT is dat – uiteraard met inachtneming van de installatie-eisen – een fluitje van een cent!

 

  Onderstaand de meest gestelde vragen op een rij. Staat uw vraag er niet bij? Vraag het uw ISODUCT-dealer of laat het ons weten!

Algemeen

 • Hoeveel bespaar ik met ISODUCT?

  In onderstaande tabel staat een voorbeeld prijsvergelijking tussen het aanleggen van een RVS ISODUCT rookkanaal ten opzichte van een regulier halffabricaat dubbelwandig rookkanaal mét bijbehorende verplichte ‘brandwerende’ omkokering:

   

  ISODUCT

  Ander merk

  Verschil

  Prijs 5,5 meter dubbelwandig rookkanaalsysteem*

  € 1.777

  € 1.472

  € 305

  Aanleg extra omkokering (ruw, niet afgewerkt)

  niet nodig

  € 550

  € 550

  TOTAAL

  € 1.777

  € 2.022

  € 245

  *Compleet: dus inclusief bochten, andere toebehoren en montagematerialen.

  Dat is een besparing van maar liefst € 245! En dan zijn de kosten voor de afwerking (behangen, stucwerk en/of schilderwerk) nog niet eens meegenomen. 

   Reken op een besparing van zo’n € 100 per meter. Dat is snel verdiend!

 • Waarom is ISODUCT hét veiligste rookkanaal?

  Het risico op schoorsteenbrand is minimaal. Rookgassen bereiken temperaturen van enkele honderden graden Celsius. Kunt u nagaan wat er kan gebeuren als uw rookkanaal te warm wordt, niet bestand is tegen de hitte, of schoorsteenbrand ontstaat? In tegenstelling tot de meeste andere rookkanalen, is met een dubbelwandig rookkanaal van ISODUCT het risico op schoorsteenbrand minimaal. Mocht er om één of andere reden toch schoorsteenbrand ontstaan in uw ISODUCT rookkanaal, dan is er nog steeds niets aan de hand. Het vuur dooft vanzelf en u kunt uw kachelpijp naderhand gewoon blijven gebruiken.

  Voorkomt creosootvorming. Volledige verbranding vindt alleen plaats bij een hoge temperatuur: als de verhouding tussen brandstof en verbrandingslucht goed is. Daarom is het goed het vuur zo nu en dan even stevig op te stoken. Bij een lage temperatuur verbrandt hout onvolledig, waardoor CO (koolmonoxide) en zwarte rook ontstaat: half verbrande houtgassen. Bij conventionele pijpen condenseert het houtgas vervolgens tegen de koude(re) binnenwand en zo ontstaat creosoot. Levensgevaarlijk! Door de tot 50% betere trek én uitgekiende ingebouwde dubbele isolatie, wordt creosootvorming bij gebruik van een ISODUCT rookkanaal zo goed als voorkomen.

  ISODUCT is door de ingebouwde brandveiligheid het enige rookkanaal dat zónder extra brandwerende omkokering geplaatst kan worden. Het RVS dubbelwandige rookkanaal voldoet aan de eisen voor rookgaskanalen in Nederland.

 • Andere rookgasafvoeren voldoen toch ook aan de CE-markering?

  Een CE-markering wekt vertrouwen bij consumenten. Het zegt echter niets over de kwaliteit – laat staat over de brandveiligheid – van het product. Het betekent dat het verhandeld mag worden in Europa, maar het zegt nog niets over de toepassing volgens de wettelijke eisen van de lidstaten. Dus: of het mag worden gebruikt in Nederland.

  Bij het toepassen van een dubbelwandig rookkanaal is een prestatieverklaring van T600 en G10 (of een bewijs dat het halffabricaat inclusief omkokering is getest en daaraan voldoet) verplicht.

  Een rookkanaal zonder CE-markering mag überhaupt niet in Nederland worden verhandeld. En ja: ook de veel verkochte halffabricaat dubbelwandige rookkanalen zijn CE-gekeurd. Echter, door de latere ombouw van een ‘brandwerende’ omkokering, zegt die CE-markering niets meer over uw veiligheid!

  Voor de liefhebber het overzicht:

  CE-markering dubbelwandige pijp ISODUCT
  EN 1856-1 T600 N D Vm-L50040 G10

  CE-markering OVERIG dubbelwandig
  EN 1856-1 T600 N D Vm-L50040 G50/G75/G100

  Het verschil zit ‘m in de laatste aanduidingen: G10 en G50/G75/G100. De waarde achter de ‘G’ staat voor de afstand in minimaal aantal millimeters tot brandbare materialen zoals hout. ‘G’ staat voor schoorsteenbrandbestendig. Producten met de CE-markering G50, G75 of G100 voldoen dus niet aan de Nederlandse norm (T600/G10). Die mogen officieel niet eens geplaatst worden, tenzij er een prestatieverklaring kan worden overlegd waaruit blijkt dat het gehele rookgasafvoersysteem – inclusief omkokering – direct aan G10 voldoet. Die omkokering moet dan natuurlijk in de praktijk ook exact conform de testsituatie zijn aangelegd.

  Kortom: een omkokering die niet samen met het rookkanaal in zijn geheel is getest én goedgekeurd volgens T600 en G10, geeft u geen garantie dat er geen woningbrand door schoorsteenbrand ontstaat! Het effect van dit ogenschijnlijk ‘minimale verschil’ tussen G10 en G50, G75 of G100 is gigantisch: dit kleine getal kan het verschil tussen leven en dood betekenen.

 • Maar zo‘n rookkanaal wordt toch getest?

  Ja en nee. De rookgasafvoer zelf wordt meestal wel getest, maar is op zichzelf niet brandveilig. Om aan het Bouwbesluit 2012 (en dus aan de geldende NEN-normen voor de brandveiligheid voor rookgasafvoeren) te voldoen, moet een extra brandwerende omkokering worden aangelegd die vervolgens – samen met het rookkanaal – als één geheel op het brandveilig functioneren daarvan moet worden getest.

  Kortom: wanneer uw halffabricaat dubbelwandig rookkanaal met CE-markering moet worden omkokerd om aan het Bouwbesluit 2012 te voldoen en het systeem niet mét omkokering is getest, dan voldoet u niet aan de geldende NEN-normen en dus niet aan het Bouwbesluit. Als een dealer een dergelijk rookkanaal adviseert, kan hij u nooit garanderen dat uw rookkanaal met omkokering voldoet aan of gelijkwaardig is aan de prestatie-eisen zoals vastgesteld in de NEN-norm.

  Kies voor veiligheid en zekerheid. Kies voor ISODUCT. ISODUCT voldoet door de ingebouwde brandveilige omkokering als enige rookkanaal aan alle eisen van de Nederlandse wetgeving voor rookgaskanalen. Het kanaal kan op zeer kleine afstand ten opzichte van brandbare materialen probleemloos geïnstalleerd worden.

Wetgeving

 • Waarom zijn niet alle rookkanalen in NL op zichzelf brandveilig, zoals ISODUCT?

  EU-lidstaten, zoals Nederland, stellen in hun nationale bouwregels eisen aan bouwwerken. Fabrikanten garanderen met hun prestatieverklaring de minimale productprestaties. Elke lidstaat is vrij om een eigen prestatieniveau te bepalen binnen de mogelijkheden van de CE, dus het is voor fabrikanten niet aantrekkelijk om per lidstaat een rookkanaal te ontwikkelen die zelfstandig voldoet aan alle, in die lidstaat, geldende eisen. Ze ontwikkelen één product, dat met aanvullende maatregelen (denk aan de extra omkokering) alsnog in elke lidstaat mag worden toegepast.

   

  Echter, die extra maatregelen – die door een andere partij dan de fabrikant worden geleverd en aangebracht – vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de fabrikant. Wat dan eigenlijk wenselijk zou zijn, is dat elk dergelijk ‘onzelfstandig’ halffabricaat product ná aanleg wordt getest op basis van de in betreffende lidstaat geldende prestatie-eisen. Dan weet u namelijk pas of het rookkanaal dat u heeft aan laten leggen, voldoet aan de prestatie-eisen én dus brandveilig is. In de praktijk gebeurt dat niet, waardoor een ogenschijnlijk veilige constructie zeer brandgevaarlijk kan zijn. Bij dergelijke onzelfstandige halffabricaat rookkanalen, kan een kleine constructiefout, zoals een schroef, in het ergste geval al fatale gevolgen hebben.

  Een klein beetje brandveiligheid is niet voldoende. Kies voor kwaliteit en zekerheid, en optimale veiligheid: ISODUCT.

 • Welke regels en eisen zijn er omtrent de aanleg van een rookkanaal?

  Op de pagina wetgeving rookkanalen vindt u vrijwel alles omtrent wetgeving, feiten, fabels, en de do’s en don’ts bij de aanleg van een schoorsteenkanaal. En: dé oplossing waarmee u eenvoudig - en in een keer - overal aan voldoet.

Installatie

 • Ik heb nog geen schoorsteenkanaal, en nu?

  Omdat een ISODUCT rookkanaal door de ingebouwde brandveiligheid op zichzelf geplaatst kan worden, kan het vrij in elke verblijfsruimte (woonkamer, slaapkamer, zolder) worden geplaatst. Dus zónder extra ombouw. Natuurlijk moeten er wel een verdiepingsdoorvoer en dakdoorvoer gemaakt worden, maar met onze uitgekiende rubberen dakdoorvoer is dat een fluitje van een cent!

 • Alle rookkanalen moeten toch omkokerd worden?

  Nee, dat is een hardnekkige fabel. In tegenstelling tot veel andere rookgassystemen met CE-prestatieverklaring is een dubbelwandig ISODUCT rookkanaal het enige rookkanaal dat – vanwege de brandveilige ingebouwde omkokering en voldoende CE-prestatie om aan de Nederlandse wetgeving te voldoen – zonder omkokering geplaatst mag worden.

  Bij normaal gebruik wordt de buitenkant nooit gevaarlijk heet; zelfs bij schoorsteenbrand treedt er geen brandgevaar op. Met ISODUCT voorkomt u levensgevaarlijke situaties!  

  ▶️ Meer over brandveiligheidseisen en wetgeving

 • Waarom een rubbermanchet in plaats van een loodslab?

  Conventionele rookkanalen worden zó heet, dat met een RVS kraag en loodslab moet worden gewerkt om brand te voorkomen. Deze ouderwetse materialen zijn ook nog eens duurder, lastiger te monteren en milieubelastend.

  Omdat de buitenkant van een ISODUCT dubbelwandige dakdoorvoer op zichzelf niet zo warm wordt, is gekozen voor een milieuvriendelijker, goedkoper, flexibeler én sneller te monteren afdichtmanchet van rubber. Daarmee wordt de doorvoer (ook aan de onderzijde) volledig tochtvrij en kierdicht afgewerkt!

 • Kan een ISODUCT rookkanaal door een bestaand schoorsteenkanaal?

  Zeker! Een ISODUCT rookgasafvoer is vrijwel overal toepasbaar en kan – zonder ingrijpende bouwtechnische aanpassingen – direct in het bestaande schoorsteenkanaal worden aangebracht.

  Het ISODUCT rookgaskanaal is primair bedoeld voor huishoudelijke toepassingen, dat zijn kachels en haarden met een vermogen beneden 15 kW (kiloWatt). Vraag uw haarden- of kachelspeciaalzaak voor advies bij het bepalen van het vermogen van uw (nieuwe) kachel en het daarbij horende rookkanaal.

  Een ISODUCT rvs rookanaal kan gebruikt worden als:

  • Rookgasafvoer voor een houtkachel
  • Rookgasafvoer voor een open haard
  • Rookgasafvoer voor een allesbrander
  • Rookgasafvoer voor een pelletkachel
  • Rookgasafvoer voor een kolenkachel
  • Rookgasafvoer voor een gaskachel
  • Rookgasafvoer voor een finoven (leemkachel)
 • Hoe maak ik een dak- of verdiepingsdoorvoer?

  Op internet vindt u verschillende instructies om zelf een nieuwe (dak- of verdiepings)doorvoer te maken. Let op: een klus als deze is uitsluitend aan te raden voor ervaren klussers! Wees er zeker van dat u geen water-, gas- of elektraleidingen raakt en vul de opening tussen het dubbelwandig rookkanaal en een betonnen vloer op met zandcement. Bij een brandbare doorvoer dient u de onderzijde kierdicht af te werken, de tussenliggende ruimte mag u niet opvullen of na-isoleren.

  Let op! Raadpleeg voor installatie te allen tijde de veiligheids- en montagevoorschriften zoals opgenomen in de montagehandleiding voor het plaatsen van een ISODUCT dubbelwandig rookkanaal.

  Wilt u er zeker van zijn dat uw doorvoer door uw dak of verdiepingsvloer vakkundig wordt gemaakt? Raadpleeg uw ISODUCT-dealer en schakel een erkend klussenbedrijf uit uw regio in!

  Tip: kies voor een schoorsteenveger uit de buurt!

 • Is ISODUCT direct klaar voor gebruik?

  In principe wel. Voor een optimale brandveiligheid en isolatie is het echter belangrijk een nieuw ISODUCT-kanaal de eerste keren na installatie voorzichtig warm te stoken, zodat het isolatiemateriaal binnenin het kanaal gelijkmatig droogt. 

  Hoe? We zetten de stappen nog even voor u op een rij:

  • Vul het stooktoestel volgens voorschrift van de fabrikant met de aangegeven brandstof
  • Laat de brandstof opbranden zonder brandstof toe te voegen
  • Laat alles 1 tot 2 uur afkoelen
  • Herhaal bovenstaande stappen enkele malen


  Soms komt het voor, dat tijdens het instoken wat grijs condenswater vrijkomt. Dat is normaal, u kunt het vrijgekomen vocht eenvoudig wegvegen met een schone, droge doek.

Schoorsteenbrand

 • Hoe kan ik veilig stoken?

  Hoe kunt u een schoorsteenbrand voorkomen?

  • Gebruik goede brandstof (droog hout)

  • Zorg voor een goede kachel met hoog rendement

  • Zorg voor een rookkanaal met een hoge afvoercapaciteit (trek)

  • Laat minimaal eens per jaar uw schoorsteen vegen

  Gebruikt u uw houtkachel of open haard als hoofdverwarming? Laat uw rookkanaal dan vaker vegen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, de meeste schoorsteenvegers vragen tussen de  € 40 en € 50 per veegbeurt. Voor nog geen € 4 per maand voorkomt u een hoop ellende!

   Wilt u weten of u op de juiste manier stookt? Kijk eens naar de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt. Is er een goede verbranding? Dan is de rook grijs, of zelfs kleurloos. Bij een grijze, grijsblauwe of zwarte kleur, is er iets mis.

 • Wat is schoorsteenbrand?

  Een schoorsteenbrand is brand in het rookkanaal van de schouw.

 • Hoe ontstaat schoorsteenbrand?

  Een schoorsteenbrand is in de meeste gevallen te wijten aan fout stookgedrag. Heeft u een slecht geïsoleerd kanaal? Dan heeft u extra kans op schoorsteenbrand doordat onverbrande rookgassen sneller condenseren tegen de koude binnenmantel, waardoor vervolgens creosootafzetting ontstaat.

  Een schoorsteenbrand ontstaat vaak op momenten dat er langduriger en intensiever wordt gestookt, zoals tijdens de feestdagen. Is úw rookkanaal bestand tegen schoorsteenbrand?


  Geef schoorsteenbrand geen kans. Kies voor ISODUCT.

  Door de ingebouwde brandveilige omkokering is ISODUCT momenteel het enige rookkanaal dat volgens de Nederlandse eisen geplaatst kan/mag worden.

 • Hoe herken ik schoorsteenbrand?

  Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend, bulderend geluid in het rookkanaal.

 • Wat moet ik doen bij schoorsteenbrand?

  Heeft u een ISODUCT rookgasafvoerkanaal? Dan is de kans op schoorsteenbrand zo goed als nihil. Stel dat er onverhoopt toch brand in het rookkanaal ontstaat, dan is er niet zoveel aan de hand:

   

  • Sluit de luchttoevoer
  • Doof het vuur (bijvoorbeeld met een emmer zand, nooit met water!)
  • Uit voorzorg kunt u de brandweer bellen, meld dan wel dat het om een ISODUCT rookkanaal gaat*
  • De pijp brandt aan de binnenkant schoon
  • De brand gaat vanzelf uit
  • Er ontstaat geen brandgevaar aan de buitenzijde
  • Zet, als het vuur gedoofd is, ramen en deuren open om rook en vrijgekomen koolmonoxide te laten ontsnappen. Koolmonoxide is reukloos, maar dodelijk!

   

  In principe kunt u een ISODUCT-rookkanaal ook na een schoorsteenbrand veilig blijven gebruiken, maar laat er voor de zekerheid altijd even een expert naar kijken.

   

    Let op! Laat de brandweer bij een ISODUCT kanaal nooit een ramoneur (een ketting met kogel en staalborstel) gebruiken om de schoorsteenbrand te doven! Als het kanaal nog heet is, kan door de ramoneur namelijk schade ontstaan aan de binnenwand en kan de brandveiligheid van het rookkanaal niet meer worden gegarandeerd.

 • Ben ik verzekerd in geval van schoorsteenbrand?

  Niet per se! In de meeste gevallen wordt brandschade door schoorsteenbrand vergoed vanuit de basisdekking van uw opstalverzekering. Maar dat hóeft niet! Raadpleeg voordat u gaat stoken altijd uw polisvoorwaarden.

  Als uw schoorsteenkanaal niet voldoet aan de benodigde eisen, verkeerd is aangelegd en/of er is sprake van achterstallig onderhoud, dan bent u niet verzekerd. Of heeft u een dubbelwandige rookgasafvoer met omkokering, die na het uitbreken van woningbrand door schoorsteenbrand niet brandveilig bleek? Dan loopt u een aanzienlijk risico dat uw verzekering niet tot uitkering overgaat.

   Raadpleeg altijd uw polisvoorwaarden. Sommige verzekeraars eisen bijvoorbeeld dat uw schoorsteenveegbedrijf is aangesloten bij een Nederlandse schoorsteenvegersbond. Onze tip: kies voor een betrouwbare schoorsteenveger uit de buurt.

   

  Kies voor optimale veiligheid en zekerheid. Kies voor een dubbelwandig rookkanaal van ISODUCT met ingebouwde brandveiligheid. Met een rookanaal van ISODUCT hoeft u uw verzekering in ieder geval niet aan te spreken omdat er door schoorsteenbrand woningbrand zou zijn ontstaan… De kans op schoorsteenbrand bij ISODUCT is minimaal.

  ISODUCT is zelfs zó veilig, dat het met een rubbermanchet kan worden afgedicht.

Overig

 • Hoe zit het met de uitspraak van de Reclame Code Commissie begin 2017?

  Het verhaal met de Reclame Code Commissie blijft ons (helaas) achtervolgen. Er is/was echter geenszins sprake van misleidende informatie, in dit nieuwsitem leggen we uit hoe dat precies zit.
   
  In het kort:
  De uitspraak is achterhaald. ISODUCT is na de uitspraak opnieuw volledig thermisch beproefd volgens de huidige norm EN 18159-2013 en glansrijk door de beproeving gekomen. Een ISODUCT-rookkanaal is bewezen veilig en zónder omkokering toepasbaar. 

Prestaties

 • Waar kan ik meer vinden over de prestaties van ISODUCT?

  Bekijk de prestatie- en conformiteitsverklaringen op onze pagina downloads.

 • Kan ik de testresultaten inzien?

  De volledige testrapporten worden - zoals gebruikelijk in de rookgasafvoerbranche - niet gepubliceerd. 

  Met de invoering van de CE-regelgeving is de CE-prestatieverklaring van de fabrikant het (enige) document waarop een rookgaskanaal in de markt kan worden beoordeeld. Die prestatieverklaring wordt opgemaakt op basis van de resultaten van door onafhankelijke instanties uitgevoerde testen. Vanzelfsprekend worden deze rapporten - indien gewenst - wel aan certificerende en/of toezichthoudende instanties zoals TÜV Rheinland en de ILT (Inspectie Leefomgeving & Transport) verstrekt.

Orientatie

 • Voor welke type kachel & haard is ISODUCT geschikt? ISODUCT is primair bedoeld voor het afvoeren van rookgassen van vaste brandstoffen, zoals houtblokken of houtpellets, voor huishoudelijke toepassing. De meeste mensen gebruiken een sfeerhaard, houtkachel of potkachel. Natuurlijk kunt u het ISODUCT rookkanaal ook gebruiken als afvoer van een gaskachel of oliekachel.
 • Wat is het Bouwbesluit?

  Het Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften, waaraan alle bouwwerken in Nederland moeten voldoen. Nederland heeft in 2012 de bouwregelgeving, zoals vastgelegd in datzelfde Bouwbesluit, geharmoniseerd aan de Europese CE-regelgeving. Met zo’n CE-markering laat de fabrikant zien, dat het product volgens Europese normen is getest en dat het binnen Europa mag worden verhandeld. Met een bijbehorende prestatieverklaring laat de fabrikant zien aan welke prestaties het product voldoet. In geval van rookgassystemen is een CE-prestatieverklaring conform EN1856-1 verplicht.

  Echter, om het rookgassysteem ook te mogen toepassen, moet de CE-prestatie voldoen aan de eisen die de lidstaat stelt. Nederland heeft in het Bouwbesluit 2012 vastgelegd dat alle rookgassystemen voor vaste brandstoffen moeten voldoen aan de NEN6062: T600 en G10. Dus als een dubbelwandig rookgaskanaal met omkokering wordt aangelegd, moet er een prestatieverklaring kunnen worden overlegd, waaruit blijkt dat het volledige rookgasafvoerkanaalsysteem o.a. voldoet aan T600 en G10.

  ISODUCT voldoet, door de ingebouwde brandwerende omkokering, als enige dubbelwandig rookkanaal op zichzelf aan alle eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit 2012.

 • Welke diameter (doorsnede) kies ik?

  De dubbelwandige kachelpijpen van ISODUCT variëren van 150 mm tot 200 mm en 250 mm in doorsnede. Laat u bij de keuze van de maatvoering te allen tijde adviseren door een rookkanaaldealer of -expert, zodat u de juiste diameter bestelt!

 • Kan ik een RVS dubbelwandig rookkanaal zelf aanleggen?

  Aan de hand van de uitgebreide montagehandleiding voor het plaatsen van een ISODUCT rookkanaal – uiteraard met in achtneming van de nodige veiligheidsregels – is het zelf aanleggen van het rookkanaal prima te doen.

    Laat u bij het bestellen van de verschillende onderdelen (rookkanaal, beugels, dakdoorvoer, rubbermanchet etc.) van het rookkanaal wel goed adviseren door uw dealer, zodat deze naadloos op elkaar (en op uw kachelpijp) aansluiten.

 • Wat is de levensduur van een ISODUCT rookkanaalsysteem?

  Een ISODUCT RVS rookkanaal gaat in principe levenslang mee. Bij een correcte montage en normaal huishoudelijk gebruik, heeft u 10 jaar garantie.

 • Wat kost een dubbelwandig rookkanaal van ISODUCT?

  Raadpleeg onze ISODUCT prijslijst voor meer informatie over ons assortiment en bijbehorende prijzen. Wat de exacte kosten voor de aanleg van uw dubbelwandig rookkanaal zijn, is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoe lang wordt het rookkanaal?
  • Doet u het zelf? Of laat u het rookkanaal aanleggen?
  • Is er al een rookkanaal aanwezig?
  • Door hoeveel verdiepingsvloeren loopt het rookkanaal?
  • Welke diameter heeft u nodig?
  • Heeft u bochten nodig? Zo ja, hoeveel?
  • Wilt u het rookkanaal in een specifieke kleur?

   

  Een ISODUCT rookkanaal is eenvoudig toepasbaar en kan binnen een dag worden geplaatst. Een rookkanaal van ISODUCT garandeert optimale veiligheid en bespaart enorm op de kosten ten opzichte van een traditioneel schoorsteenkanaal met aparte, brandwerende ombouw.

  En ja, een rookkanaal van ISODUCT is op zichzelf iets duurder vergeleken met een halffabricaat dubbelwandige pijp. Maar… vergeet niet dat u bij zo’n ‘incompleet’ rookkanaal nog een extra ombouw moet laten maken, die ook nog netjes afgewerkt (geschilderd, behangen of gestuct) moet worden! Met een rookkanaal van ISODUCT bespaart u ongeveer € 100 per meter. Met een meterslange rookgasafvoer tikt dat al snel aan!

  Bent u handig en doet u alles zelf? Neem voor een passend advies en een offerte op maat contact op met uw ISODUCT-dealer in de buurt.

 • Hoe zit het met aansprakelijkheid?

  Twijfelt u nog over welk systeem uw wilt toepassen? In geval van een halffabricaat rookkanaal met brandwerende ombouw: Heeft u weleens nagedacht over wie er aansprakelijk is, wanneer er wél brand ontstaat? De fabrikant, uw dealer, of de monteur die de ombouw heeft geplaatst? Grote kans dat u er niet uitkomt. Laat staan uw verzekeringsmaatschappij wanneer er woningbrand is ontstaan. Áls die al uitkeert.

  En wist u dat als uw rookkanaal niet conform het Bouwbesluit 2012 is aangelegd, u dit moet melden bij een eventuele verkoop van uw woning? Als achteraf blijkt dat u niet heeft voldaan aan uw meldingsplicht, is er zelfs sprake van een verborgen gebrek. De kans is groot dat u door de kopers aansprakelijk wordt gesteld en u moet opdraaien voor de kosten voor vervanging of erger: in geval van schade.

  Met ISODUCT is de kans op schoorsteenbrand, laat staan woningbrand veroorzaakt door schoorsteenbrand, te verwaarlozen c.q. nihil. Daarbij: Stoutenbourg garandeert 100% productverantwoordelijkheid voor al zijn ISODUCT producten, uiteraard mits de rookafvoer conform het ISODUCT installatievoorschrift is aangelegd.

   Kortom: wees kritisch als u overweegt om een rookkanaal aan te leggen. Kies voor transparantie en zekerheid, zowel qua veiligheid als prijs. Kies voor het brandveiligste rookkanaal van Nederland: ISODUCT.

 • Hoe zit het met de verzekering?

  Meld de aanleg van een rookkanaal altijd bij uw verzekeringsmaatschappij en laat uw schoorsteen minimaal eens per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger. Na het vegen ontvangt u een certificaat van de schoorsteenveger, wat dient als bewijsstuk in geval van schade door schoorsteenbrand.

   Let op! Raadpleeg uw verzekeraar voor de exacte polisvoorwaarden; afhankelijk van de gebruiksfrequentie kunnen meer schoonmaakbeurten vereist zijn.


  Verzekeringsmaatschappijen worden overigens steeds kritischer; verschillende verzekeringsmaatschappijen overwegen premiedifferentiatie. Dat betekent: hoe onveiliger en (schoorsteen-)brandgevaarlijker uw rookkanaal, hoe hoger uw premie. Een logische stap, gezien de oorzaken van de vele schoorsteenbranden: creosootvorming, pyrolyse en oververhitting van het rookkanaal. ISODUCT is het enige rookkanaal dat door de unieke ingebouwde brandwerende omkokering op zichzelf aan alle eisen en wetgeving voor rookgasafvoervoorzieningen voldoet. Met ISODUCT is de kans op schoorsteenbrand minimaal.

  Dat betekent dat u bij aanschaf van een dubbelwandig rookkanaal van ISODUCT in de nabije toekomst wellicht ook minder premie hoeft te betalen!

 • Hoeveel ruimte bespaar ik met een ISODUCT kanaal?

  Met een ISODUCT rookgasafvoer blijft uw woon- en leefomgeving zo goed als intact. De afmetingen van een normale vierkante omkokering is – mits goed aangelegd – 45 cm x 45 cm. Een rookkanaal met ingebouwde brandveilige omkokering van ISODUCT heeft, afhankelijk van de vereiste binnenmaat, een buiten diameter vanaf 22 cm. Dat scheelt enorm!

 • Wat zijn de voordelen van een ISODUCT rookkanaal?

  De voordelen ten opzichte van de aanleg van een halffabricaat dubbelwandig rookkanaal, waarbij altijd een ombouw nodig is, zijn:

  • Geen kostbare brandwerende platen nodig
  • Geen extra uren voor installatie van een extra omkokering
  • Vrijwel geen stof door breek- en zaagwerk
  • Geen ingrijpende bouwtechnische aanpassingen
  • Geen ruimte nodig voor extra volumineuze omkokering
  • U kunt het rookkanaal zelf aanleggen
  • Risico op schoorsteenbrand is minimaal
  • Kans op woningbrand is nihil


  U leest het: naast het feit dat u met ISODUCT het beste rookkanaal van Nederland in huis haalt, zijn de voordelen legio! Met name bij een versleping (een schuin lopend stuk van het rookkanaal) lopen de kosten al gauw (hoog) op. Met ISODUCT niet. Meer weten? Laat u informeren bij uw ISODUCT-dealer in de buurt.

 • Wat zijn de nadelen van een ISODUCT rookkanaal?

  Er zijn geen nadelen. Sommige dealers die uit commerciële overwegingen een incomplete rookgasafvoer adviseren waarbij een extra brandwerende omkokering moet worden aangelegd, schermen met het hogere gewicht van ISODUCT. Dit is echter je reinste kul: het klopt dat een ISODUCT rookkanaal door de robuuste dubbelwandige isolatiemantel met dubbele isolatie logischerwijs wat zwaarder is ten opzichte van een halffabricaat rookgasafvoer (met daarin een enkele dunne wollaag als isolatie). Daar moet echter nog een volledige omkokering van loodzware isolerende platen omheen worden gebouwd. Maar dát wordt er vaak niet bij vermeld…

 • Mijn dealer adviseert een ‘standaard‘ dubbelwandig rookgasafvoer met ombouw. En nu?

  Eerlijk is eerlijk: een standaard dubbelwandige rookgasafvoer is per meter vaak iets goedkoper dan een dubbelwandig ISODUCT rookkanaal. Maar zo’n conventionele dubbelwandige kachelpijp is een halffabricaat; dat betekent dat het kanaal op zichzelf niet aan de Nederlandse eisen voldoet én u nog een extra (prijzige!) omkokering nodig heeft. Wat vervolgens veelal ook ingrijpende bouwkundige aanpassingen vergt.

  Om de kosten te drukken, gaan veel mensen zelf aan de slag met het omkokeren van het rookkanaal. Let wel: Daarmee vervalt de productaansprakelijkheid van de fabrikant en ligt de verantwoordelijkheid voor het functioneren en de brandveiligheid geheel bij uzelf! Uw zelfgemaakte omkokering heeft geen CE-prestatieverklaring, dus uw verzekeraar zal in geval van schoorsteenbrand (of woningbrand door schoorsteenbrand) mogelijk niet uitkeren. Veel mensen realiseren zich dat niet!

  Wist u trouwens dat wanneer een rookkanaal niet conform wettelijke eisen is aangelegd, u dit moet melden bij de verkoop van uw woning? Als bij de verkoop van uw woning na ondertekening van het koopcontract wordt geconstateerd dat u niet heeft voldaan aan uw mededelingsplicht, is er zelfs sprake van een verborgen gebrek.

   Kiest u – om welke reden dan ook – toch voor een dubbelwandig rookkanaal met extra omkokering? Verzeker u er dan van dat de ombouw compleet (vierzijdig, tot boven het dakvlak of dakbeschot, met inbegrip van dakisolatie) en conform de geldende wet- en regelgeving wordt doorgevoerd! Om de kosten van de ombouw te drukken wordt de zolderverdieping meestal ‘vergeten’. Uw rookkanaal voldoet dan niet meer aan de wettelijke eisen… en is al zeker niet meer woningbrandveilig!

Kachel aansteken

 • Hoe kan ik mijn houtkachel of open haard het beste aansteken?

  Gebruik de ‘omgekeerde’ ofwel Zwitserse methode. Het vuur begint van bovenaf rustig te branden, in tegenstelling tot de ouderwetse manier met een grote stapel hout en kranten. Met ‘omgekeerd stoken’ stookt u zuiniger, veiliger, beperkt u vieze houtrookuitstoot én houdt u uw kachelpijp schoner.

  Stook verstandig en geniet!

 • Welk brandhout is het meest geschikt voor een houtkachel of openhaard?

  U kunt het beste loofhout gebruiken. Dat bevat weinig hars, spat minder en geeft een mooi vlammenspel. Belangrijk is, dat het hout goed droog is. Houtsoorten die geschikt zijn voor de open haard of houtkachel zijn: essenhout, beukenhout, berkenhout, eikenhout, elzenhout, haagbeuk, kastanjehout, hout van fruitbomen et cetera.

  Maar… elke houtsoort heeft bepaalde eigenschappen. Zo brandt de ene soort sneller dan de andere, ook in warmteafgifte zitten beduidend verschillen. Dus laat u, als u gaat stoken, vooraf goed informeren. Sommige harde of zachte houtsoorten zijn uitsluitend geschikt voor een convectiekachel!

   Gebruik nooit naaldbomenhout in de open haard of kachel (uitsluitend als aanmaakhout). Naaldbomen bevatten veel hars, waardoor het vonkt en het rookkanaal onnodig vervuilt.

   

  Gebruik uw kachel of open haard goed. Het geeft meer warmte, genot, brandt zuiniger, is veiliger én beter voor het milieu!

   

Begrippen

 • Wat betekent ‘een betere trek‘?

  Een ISODUCT rookkanaal bereikt een tot 50% hogere afvoercapaciteit van rookgassen ten opzichte van de reguliere rookgasafvoersystemen. Mede door de hoge isolatiewaarde – wat afkoeling van het rookkanaal voorkomt – ontstaat een betere trek, waardoor zogenaamde ‘creosootvorming’ wordt tegengehouden.

 • Wat is pyrolyse?

  Pyrolyse is – samen met creosootvorming – één van de belangrijkste oorzaken van schoorsteenbrand. Het is een verbrandingsproces dat ontstaat als de houten balken of dakgebinte om het rookkanaal door de jaren heen zo droog zijn geworden, dat ze bij langdurig stoken spontaan in brand vliegen. Dit kan al bij zeer lage temperaturen gebeuren en treedt vaak op bij verkeerd geïnstalleerde, niet-omkokerde halffabricaat schoorsteenkanalen.

 • Wat is creosootvorming?

  Creosoot is een ander woord voor roetaanslag of koolteer: de afzetting van teer in het rookkanaal, dat ontstaat bij een onjuiste of onvolledige verbranding van brandstof (zoals hout). Deze creosootafzetting kan door een vonkje of hoge temperatuur van de rookgassen in brand vliegen, waarbij een schoorsteenbrand al gauw een feit is. Creosoot ontbrandt al bij relatief lage temperaturen en is daarmee – ook bij normaal gebruik van uw kachel of open haard – levensgevaarlijk!

  Door de unieke combinatie van een hogere afvoercapaciteit en de uiterst gladde binnenafwerking van het ISODUCT dubbelwandig rookkanaal, geeft u schoorsteenbrand vrijwel geen schijn van kans!

   Tip! Sla twee houtblokken tegen elkaar om te testen of het droog is. Geeft het een dof geluid? Te vochtig!

 • Welke normen en eisen gelden bij de aanleg van een rookkanaal?

  Ga naar de pagina . Heeft u na het lezen daarvan toch nog vragen? Neem dan contact op met een ISODUCT-dealer in de buurt.