Waarmee kunnen we u helpen?
Hoeveel jaar garantie zit er op Isoduct?
Een rookkanaal van Isoduct gaat in principe levenslang mee. Bij een correcte montage en normaal huishoudelijk gebruik heeft u 10 jaar fabrieksgarantie op alle onderdelen.
Hoeveel bespaar ik met Isoduct?
Isoduct is – door de ingebouwde brandveiligheid en het gebruik van uiterst hoogwaardige materialen – in de regel iets duurder dan andere rookkanalen. Toch bent u met Isoduct goedkoper uit. U bespaart immers op de aanleg van een brandwerende ombouw, die bij andere metalen rookkanalen conform het Bouwbesluit vereist is. Da’s snel terugverdiend.
Is het Isoduct alles-in-1 rookkanaalsysteem direct brandveilig?
Ja, uiteraard mits aangelegd conform bijgeleverde installatie-instructie. Met Isoduct koopt u een totaalproduct, inclusief ingebouwde brandveiligheid. Daardoor is het risico op schoorsteenbrand bij normaal gebruik en onderhoud minimaal en wordt de buitenzijde van een Isoduct nooit onnodig heet. Zelfs niet als er – bijvoorbeeld door een vogelnest – onverhoopt toch brand in het kanaal ontstaat.
Wat zijn de technische details?
Binnenmantel
0,4 mm roestvast staal 316L (1.4404)
Buitenmantel
0,4 mm roestvast staal 304 (1.4301)
Isolatie
Multimix® hoogwaardig cementgebonden isolatiemateriaal
Isolatiedeken
Safety wool isolatiedeken 1200 graden Celsius / 128 gr/m2
Lasnaden
Laser gelaste binnen- en buitenmantel, gas- en waterdicht
Kan ik ook losse onderdelen bestellen?
Natuurlijk, alle elementen zijn los verkrijgbaar. Neem contact op met uw Isoduct dealer voor meer informatie.
Beschermt Isoduct tegen woningbrand door schoorsteenbrand?
Ja, uiteraard mits aangelegd conform bijgeleverde installatie-instructies. Met Isoduct is het risico op schoorsteenbrand – en daarmee ook woningbrand door schoorsteenbrand – minimaal. De buitenkant van het Isoduct rookgasafvoersysteem wordt namelijk nooit brandgevaarlijk heet. En door de uitgekiende, oersterke isolatiemantel ontstaat een betere trek en is er minder condensvorming, waardoor roetvorming en creosootvorming wordt tegengegaan.
Hoe zit dat bij andere rookgaskanalen?
Bij andere dubbelwandige rookkanalen is een extra brandwerende ombouw (ofwel omkokering) verplicht. Dat staat in het Bouwbesluit.
Maar die hebben toch ook een CE-markering?
Klopt. Een CE-markering zegt echter niets over de kwaliteit – laat staat over de brandveiligheid – van het product. Het betekent uitsluitend dat het verhandeld mag worden in Europa, het zegt niets over de toepassing volgens de wettelijke eisen van de lidstaten. Dus: of het mag worden gebruikt in Nederland.
Komt de CE-markering bij andere rookkanalen te vervallen bij montage van een brandwerende ombouw?
Ja. Bij het toepassen van een dubbelwandig rookkanaal is een prestatieverklaring van T600 en G0 (of een bewijs dat het halffabricaat inclusief omkokering is getest en daaraan voldoet) verplicht. Legt u een alles-in-1 rookkanaalsysteem van Isoduct aan, dan voldoet u daar direct aan. Andere – tevens CE-gekeurde – halffabricaat dubbelwandige rookkanalen moeten worden gecombineerd met een extra brandwerende omkokering waardoor de CE-markering komt te vervallen.
Wat is de CE-markering van Isoduct en die van andere rookgaskanalen?
CE-markering dubbelwandig alles-in-1 rookkanaalsysteem Isoduct:
EN 1856-1 T600 N D Vm-L50040 G0
EN 1856-1 T600 N D Vm-L50040 G50/G75/G100
CE-markering overige dubbelwandige, halffabricaat rookkanalen:
Het belangrijkste verschil zit in de laatste aanduidingen: G0 (Isoduct) versus G50/G75/G100 bij andere rookgasafvoersystemen op de Nederlandse markt. De waarde achter de ‘G’ staat voor de afstand in minimaal aantal millimeters tot brandbare materialen zoals een houten constructie of dakgebinte.
‘G’ staat voor schoorsteenbrandbestendig. Producten met de CE-markering G50, G75 of G100 voldoen niet aan de Nederlandse norm T600/G0. Die mogen officieel niet geplaatst worden, tenzij er een prestatieverklaring kan worden overlegd waaruit blijkt dat het gehele rookgasafvoersysteem – inclusief omkokering – aan G0 voldoet. Die omkokering moet dan natuurlijk in de praktijk ook exact conform de testsituatie zijn aangelegd.
Conclusie
Een omkokering die niet samen met het rookkanaal in zijn geheel is getest én goedgekeurd volgens T600 en G0, geeft u geen garantie dat er geen woningbrand door schoorsteenbrand ontstaat. Met Isoduct heeft u er geen omkijken naar, zit u altijd safe.
Andere rookkanalen op de markt worden toch ook getest?
Klopt. De rookgasafvoer – de metalen pijp – wordt meestal wel getest, maar is op zichzelf niet brandveilig. Als uw halffabricaat dubbelwandig rookkanaal met CE-markering moet worden omkokerd om aan het Bouwbesluit 2012 te voldoen en het systeem niet met omkokering is getest, dan voldoet u niet aan de geldende NEN-normen en dus niet aan het Bouwbesluit. Ook met brandwerende omkokering is er dus geen garantie dat uw rookkanaal voldoet of gelijkwaardig is aan de prestatie-eisen zoals vastgesteld in de NEN-norm, ofwel: brandveilig is.
Kies voor veiligheid en zekerheid.
Isoduct voldoet door de ingebouwde brandveilige protectiemantel als enige rookkanaal aan alle eisen van de Nederlandse wetgeving voor rookgaskanalen. Het kanaal is met T600/G0 het best verkrijgbare kanaal op de Nederlandse markt, kan op kleine afstand ten opzichte van brandbare materialen probleemloos geïnstalleerd worden.
Waarom zou ik voor Isoduct kiezen?
Omdat elk ander rookgaskanaalsysteem met verplichte brandwerende ombouw, die niet ter plekke in zijn geheel is getest én goedgekeurd volgens T600 en G0, niets zegt over de brandveiligheid van uw schoorsteenkanaal. Het geeft u dus geen garantie dat er geen woningbrand door schoorsteenbrand ontstaat.
Ik heb een rieten dak, kan Isoduct daar doorheen?
Ja. Door de waanzinnig hoge isolatiewaarde en ingebouwde brandprotectie is het alles-in-1 rookgasafvoersysteem van Isoduct overal, bij elk daktype toepasbaar. Gebruik bij brandgevoelige daken, zoals sedum en rieten daken, altijd een vonkenvanger. Meer weten? Laat u adviseren door uw Isoduct dealer in de buurt.
Ik heb een houten vloer/plafond/dakconstructie. Is Isoduct veilig toepasbaar?
Ja. Door de waanzinnig hoge isolatiewaarde en ingebouwde brandprotectie is het alles-in-1 rookgasafvoersysteem van Isoduct overal, bij elk type plafondvloer toepasbaar. Gebruik daarvoor bijgeleverde montagematerialen en brandseparatieplaten. Meer weten? Laat u adviseren door uw Isoduct dealer in de buurt.
Kan ik Isoduct-dealer worden?
Isoduct hanteert momenteel een tijdelijke dealerstop.
Waarom is een goede trek zo belangrijk?
Hoe beter de trek, hoe minder kans op roet- en creosootvorming. Een rookkanaal van Isoduct bereikt een tot 50% hogere afvoercapaciteit van rookgassen dan reguliere rookgasafvoersystemen. Mede door de uitzonderlijk hoge isolatiewaarde – wat afkoeling van en dus condens in het rookkanaal tegengaat – ontstaat een betere trek en wordt schoorsteenbrand door roet- en/of creosootvorming voorkomen.
Wat is pyrolyse en waarom is het zo gevaarlijk?
Pyrolyse is het proces van langzame structuurverandering van hout door herhaaldelijke, langdurige verwarming. Door deze structuurverandering kan hout al bij een relatief lage temperatuur zomaar ineens ontbranden. Oók ’s nachts, als de kachel of haard al even uit is.
Het is vaak het hout in de buurt van het rookkanaal, meestal tussen het plafond of de vloer, wat dan spontaan in brand vliegt. Het gevaar van pyrolyse wordt veelal zwaar onderschat, en is dan ook een zeer vaak voorkomende brandoorzaak bij onzelfstandige halffabricaat rookkanalen met bijbehorende (separaat aangelegde) noodzakelijke omkokering… Googel maar eens.
Pyrolyse is – samen met creosootvorming – een van de belangrijkste oorzaken van schoorsteenbrand. Het leidt vaak tot woningbrand en is daarmee ontzettend gevaarlijk. Met het alles-in-1 rookkanaalsysteem van Isoduct voorkomt u creosootvorming en pyrolyse. Zo kunt u gerust en veilig stoken.
Wat is creosootvorming en hoe ontstaat het?
Creosoot is een ander woord voor roetaanslag of koolteer: de afzetting van teer in het rookkanaal, dat ontstaat bij een onjuiste of onvolledige verbranding van brandstof (zoals hout). Deze creosootafzetting kan door een vonkje of hoge temperatuur van de rookgassen in brand vliegen, waarbij een schoorsteenbrand al gauw een feit is. Creosoot ontbrandt al bij relatief lage temperaturen en is daarmee – ook bij normaal gebruik van uw kachel of open haard – levensgevaarlijk.
Door de sterke afvoercapaciteit en uiterst gladde binnenafwerking van Isoduct, geeft u schoorsteenbrand door creosootvorming geen schijn van kans. Wel zo’n fijn idee.
Kan warmtegeleiding schoorsteenbrand veroorzaken?
Heeft u een Isoduct kanaal? Dan niet. Bij reguliere stalen rookkanalen wel, die kunnen aan de buitenzijde brandgevaarlijk heet worden. Bij warmtegeleiding geeft het rookkanaal de warmte als het ware door naar direct omliggende materialen, waardoor – met name bij schoorsteenbrand en/of langdurige blootstelling aan hoge temperaturen – brand in de omliggende constructie kan ontstaan. Het gevolg? Woningbrand.
N.B. Lees ook het verhaal van brandweervrouw Linda Vermeer uit Baarn. Bij haar thuis ontstond woningbrand doordat de schroeven in de beugels, waarmee de pijp via het brandwerend materiaal aan het houtwerk was bevestigd, zó heet werden dat de – ogenschijnlijk brandveilig aangelegde – brandwerende omkokering toch vlam vatte.
Kan warmtestuwing schoorsteenbrand veroorzaken?
Elke rookgaskanaal wordt in meerdere of mindere mate warm aan de buitenkant, dat hangt af van de aanwezigheid en/of kwaliteit van (de) isolatie. Isoduct wordt ook warm, weliswaar in (veel) mindere mate. Door warmtestuwing stijgt de temperatuur rond het rookkanaal. Is het rookkanaal niet ventilerend aangelegd, dan kan de hitte niet weg. De warmte wordt als het ware opgesloten tussen de isolatiematerialen. Deze brandgevaarlijke situatie komt helaas ontzettend vaak voor, omdat kanalen aan de onder- en/of bovenzijde gewoonweg worden afgedicht.*
Als de temperatuur dan hoog genoeg is opgelopen, kan dat na een wat langere periode ongemerkt en eenvoudig leiden tot pyrolyse. Het gevolg is ‘spontane’ ontbranding van direct omliggende (constructie- en/of plaat-) materialen, met name op ontoegankelijke plaatsen tussen de vloeren, spouw of in de aftimmering achter de kachel.
*Deze situatie is potentieel zeer brandgevaarlijk. In de praktijk gebeurt het helaas toch veelvuldig. De testsituatie van het (halffabricaat) rookkanaal bij de fabrikant, veelal ventilerend naar de buitenlucht, wijkt af van hoe het in de praktijk wordt toegepast. Elk rookkanaal – ook Isoduct – moet te allen tijde ventilerend worden aangelegd, om warmtestuwing te voorkomen.
Aan welke wetgeving moet een rookkanaal voldoen?
Alle rookgasafvoersystemen in Nederland moeten voldoen aan het Bouwbesluit. Isoduct is het enige alles-in-1 systeem op de Nederlandse markt waarmee u direct aan alle veiligheidseisen uit het Bouwbesluit voldoet. Wel zo’n fijn idee.
Wat staat er in het Bouwbesluit?
Artikel 2.59 m.b.t een rookgasafvoeren vermeldt: een afvoervoorziening voor rookgas is brandveilig, bepaald volgens NEN 6062.
Vrije vertaling
Een afvoervoorziening voor rookgas mag nooit de oorzaak zijn van het ontstaan van brand. Daarom schrijft het eerste lid voor, dat uw rookgasvoorziening brandveilig moet zijn zoals bepaald in de NEN6062.
Wat houdt de wijziging van het Bouwbesluit per 1 januari 2019 precies in?
In de Staatscourant nr. 72508 van 21 december 2018 is gepubliceerd dat het Bouwbesluit 2012 per 1 januari jl. verwijst naar de nieuwste norm NEN6062:2017 – de bepaling van de brandveiligheid van rookgasafvoervoorzieningen.
De belangrijkste wijziging in de NEN6062:2017 is het vervallen van de verruiming van de afstand tot brandbare materialen van 10 mm voor systemen met een temperatuurklasse van T250 of hoger. Dat betekent dat álle rookgaskanaalsystemen in Nederland per 1 januari 2019 aan de G0-markering moet voldoen.
Voldoet het alles-in-1 rookkanaal van Isoduct aan het Bouwbesluit?
Ja. Alle Isoduct-kanalen die geproduceerd zijn vanaf 1 januari 2019, hebben de markering G0. De prestatieverklaring – op basis van testen uitgevoerd in februari 2018 – is daarop aangepast. Isoduct is het enige kanaal op de markt dat – vanwege de ingebouwde brandveiligheid zónder extra brandwerende omkokering – op zichzelf aan alle brandveiligheidseisen voldoet.
Aan welke normen in het Bouwbesluit moet een rookkanaal voldoen?
Elk rookgaskanaal in Nederland moet aan onderstaande brandveiligheidsnormen uit het Bouwbesluit voldoen. Wij hebben de belangrijkste informatie daaruit voor u op een rij gezet:
- NEN6062
Algemene Nederlandse norm. Bepaling van de brandveiligheid van rookgasafvoervoorzieningen, inclusief eventuele omkokering.
- NEN6062:2017 Opmerking 2, blz.8
‘Voor zover producten of systemen voor de afvoer van rookgassen volgens een geharmoniseerd normblad in de markt worden geplaatst, is het de verantwoordelijkheid van de producent om in de toepassingshandleiding alle informatie te verstrekken hoe het product brandveilig te installeren. Als het product of systeem zonder omkokering is beproefd, mag de handleiding alleen niet‐omkokerde kanalen beschrijven. Als de omkokering deel uitmaakt van het in de markt te plaatsen product of systeem met CE-markering beschrijft de handleiding de installatie met omkokering.’ - NEN6062:2017 Opmerking 2, blz. 9
‘Wanneer in de praktijk een bouwkundige rookgasafvoervoorziening wordt voorzien van een omkokering en de voorziening zonder omkokering is beproefd dan hebben de beproevingsresultaten geen betrekking op de omkokerde voorziening.’ - NEN6062:2017 Opmerking 3, blz. 9
‘Een onderdeel van een bouwwerk is bouwkundig als de aanwezigheid daarvan nodig is in relatie tot de omgevingsvergunning voor het bouwen. Als voorbeeld: een omkokering die bedoeld is om aan de eis voor de oppervlaktetemperatuur te voldoen is daarmee bouwkundig. Dat geldt ook voor een binnenvoering van een rookgasafvoer als deze nodig is om aan de eis voor lekdichtheid te voldoen.’ - NEN6062:2017 Opmerking 2, blz.17
‘Systemen die hier* niet aan voldoen mogen in Nederland alleen worden toegepast met aanvullende maatregelen, volgens de instructies van de fabrikant, waarbij de voorziening tezamen met de aanvullende maatregelen als nieuw systeem wordt gezien en ook zo in de markt is geplaatst en beproefd. Indien een systeem op de markt wordt gebracht met een grotere afstand tot brandbare materialen dan 0 mm en waarbij een omkokering is toegepast, dan is de CE‐markering, betrokken op het niet‐omkokerde kanaal, niet meer van toepassing.’
*‘Hier’ slaat op het afstandscriterium van 0 mm zoals genoemd in de norm
- EN1856-1
Specifieke Nederlandse norm - Eisen voor metalen schoorstenen - Deel 1: Producten voor systeemschoorstenen. Dit is de zogenaamde eisende norm, de testnorm om te beproeven is EN1859.
Isoduct voldoet op zichzelf aan álle bovenstaande normen. Met Isoduct zit u safe. Altijd en overal.
Wat is de CE-prestatieverklaring van Isoduct?
Met Isoduct haalt u maximale brandveiligheid en waanzinnige prestaties in huis. Onze systemen zijn en worden continu uitgebreid getest, de CE-prestatieverklaring van Isoduct luidt als volgt:
EN1856-1 Ø 125-250 T600-N1-D-Vm-L50040-G0
De belangrijkste punten daarvan toegelicht:
- Isoduct voldoet aan de norm EN1856-1
- De prestatieverklaring geldt voor alle ISODUCT-rookanalen met een diameter van 125 – 250 mm
- Isoduct is op zichzelf brandwerend conform temperatuurklasse T600 (minimaal 700 graden Celsius)
- Isoduct is op zichzelf schoorsteenbrandbestendig
- Isoduct heeft een waarde voor de minimale afstand tot materialen van 0 millimeter, is getest volgens EN1859, en voldoet daarmee aan de gestelde eis in Nederland
*Uiteraard mits aangelegd conform bijbehorende installatie-instructie
Waar vind ik de installatiehandleiding?
Bij elke Isoduct system chimney wordt standaard een installatiehandleiding meegeleverd. Heeft u die gemist? [Bekijk de installatiehandleiding online] of download ‘m via onderstaande button.
Kan ik het alles-in-1 rookkanaalsysteem van Isoduct zelf installeren?
Heeft u enig technisch inzicht en bent u handig? Dan kunt u met behulp van de installatiehandleiding zelf uw rookkanaal installeren. Laat u het liever aan een professional over? Uw Isoduct dealer helpt u graag.
Moet Isoduct worden omkokerd?
Nee. Er wordt vanuit onwetendheid weleens beweerd dat het Bouwbesluit voorschrijft dat alle kanalen omkokerd moeten worden, dat is echter onjuist. Uit het Bouwbesluit (artikel 2.59) volgt dat schoorstenen moeten voldoen aan de NEN6062-norm.
De belangrijkste eisen v.w.b. de brandveiligheid zijn een CE-prestatieniveau van:
In de CE-markering staat dan vermeld: EN1856-1 T600 G0.
· Een temperatuurklasse van 600
· Een brandveilige afstand van 0 mm
· Een markering van G voor schoorsteenbrandbestendigheid voor vaste brandstoffen
Een rookkanaal van Isoduct voldoet volledig aan die norm en is daarmee op zichzelf volledig brandveilig, een extra brandwerende omkokering is daarom niet nodig. Sterker nog: niet toegestaan. Natuurlijk mag u uw Isoduct rookanaal wel af laten werken met verschillende soorten plaatmaterialen, maar altijd ventilerend.
Kan Isoduct door een bestaand kanaal?
Jazeker. Isoduct is vrijwel overal toepasbaar en kan – zonder ingrijpende bouwtechnische aanpassingen – direct in het bestaande schoorsteenkanaal worden aangebracht.
• Lees meer over montage & gebruik
Kan Isoduct door een rieten, sedum of bitumen dak?
Jazeker. Isoduct is het enige rookkanaal in Nederland dat probleemloos en veilig dichtbij brandbare materialen kan worden toegepast. Het wordt dan ook regelmatig als rookgasafvoer gebruikt voor pelletkachels, houtkachels en haarden bij met riet- en sedumgedekte dakvlakken – zelfs in de veranda of buitenkeuken.
Lees de installatiehandleiding voor een correcte en veilige installatie.
Voor welke doeleinden kan Isoduct worden gebruikt?
Een Isoduct rookgaskanaal is primair bedoeld voor huishoudelijke toepassingen: pelletkachels, houtkachels en haarden met een vermogen beneden 15 kW (kiloWatt). Vraag uw haarden- of kachelspeciaalzaak voor advies bij het bepalen van het vermogen van uw (nieuwe) kachel en het daarbij horende rookkanaal.
Is het alles-in-1 rookkanaalsysteem van Isoduct direct klaar voor gebruik?
In principe wel. Voor een optimale brandveiligheid en isolatie is het echter belangrijk elk nieuw Isoduct kanaal de eerste keren na installatie voorzichtig warm te stoken, zodat het isolatiemateriaal binnenin het kanaal gelijkmatig indroogt:
- Vul het stooktoestel volgens voorschrift van de fabrikant met de aangegeven brandstof
- Laat de brandstof opbranden zonder brandstof toe te voegen
- Laat alles 1 tot 2 uur afkoelen
- Herhaal bovenstaande stappen enkele malen
Soms komt het voor, dat tijdens het instoken wat grijs condenswater vrijkomt. Dat is normaal, u kunt het vrijgekomen vocht eenvoudig wegvegen met een schone, droge doek.
• Lees meer over Onderhoud & gebruik
Heeft Isoduct onderhoud nodig?
Afgezien van de reguliere, periodieke schoorsteenveegbeurt is er geen specifiek onderhoud nodig. Wij raden wel aan om zo nu en dan – zoals bij elke technische constructie – uw kanaal te inspecteren. Voor levenslang stookplezier.
P.S. Gebruikt u uw houtgestookte warmtetoestel als hoofdverwarming? Laat uw kanaal dan wat vaker vegen.
• Lees meer over Onderhoud & gebruik
Moet een rookkanaal altijd ventilerend worden aangelegd?
Ja. Elk rookkanaal moet volgens de voorschriften én ventilerend worden aangelegd om aan de brandveiligheidseisen te kunnen voldoen, ook ISODUCT. Zorg bij een eventuele ombouw – zoals bij een inbouwhaard – dus altijd voor voldoende ventilatieopeningen (zoals roosters en valse plinten) om warmtestuwing te voorkomen.
Hoe kan ik zo veilig mogelijk stoken?
Kies voor een rookkanaal van Isoduct.
✓Ingebouwde brandveiligheidsmantel
✓Optimale warmte-isolatie voorkomt schoorsteenbrand
✓Maximale trek (tot 50% hoger dan reguliere rookkanalen)
Hoe kan ik zo schoon mogelijk stoken?
- Gebruik droog hout
- Hanteer de Zwitserse methode bij het stapelen en aansteken
- Zorg voor een goede kachel met een hoog rendement
- Zorg voor een rookkanaal met een hoge afvoercapaciteit (trek)
- Laat minimaal eens per jaar uw schoorsteen vegen
Wilt u weten of u op de juiste manier stookt? Kijk eens naar de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt. Is er een goede verbranding? Dan is de rook lichtgrijs of kleurloos, en de houtrookuitstoot minimaal. Bij een grijze, grijsblauwe of zwarte kleur, is er iets mis. Stook verstandig en geniet ;)
Welk brandhout is het meest geschikt?
U kunt het beste loofhout gebruiken. Dat bevat weinig hars, spat minder en geeft een mooi vlammenspel. Belangrijk is, dat het hout goed droog is. Houtsoorten die geschikt zijn voor de open haard of houtkachel zijn:
· Essenhout
· Beukenhout
· Berkenhout
· Eikenhout
· Elzenhout
· Haagbeuk
· Kastanjehout
· Hout van fruitbomen
Tip! Sla twee houtblokken tegen elkaar om te testen of het droog is. Geeft het een dof geluid? Te vochtig!
Elke houtsoort heeft bepaalde eigenschappen. Zo brandt de ene soort sneller dan de andere, en ook in warmteafgifte zitten beduidend verschillen. Dus laat u, als u gaat stoken, vooraf goed informeren. Sommige harde of zachte houtsoorten zijn uitsluitend geschikt voor een convectiekachel. En voor een pelletkachel gebruikt u uiteraard kwalitatieve pellets voor een optimaal rendement en dito verbranding.
Gebruik nooit naaldbomenhout in de open haard of kachel (uitsluitend als aanmaakhout). Naaldbomen bevatten veel hars, waardoor het vonkt en het rookkanaal onnodig vervuilt.
Wordt Isoduct heet aan de buitenzijde?
Nee. Het alles-in-1 systeem van Isoduct wordt aan de buitenzijde nooit gevaarlijk heet. De temperaturen bij normaal gebruik zijn vergelijkbaar met die van uw cv-radiator. Daarmee is Isoduct vrij en in elke ruimte veilig toepasbaar. En voorkomt u woningbrand door schoorsteenbrand. Beleef ook de veiligheid en zekerheid van Isoduct.
Benieuwd waarom steeds meer mensen voor het alles-in-1 rookkanaal van Isoduct kiezen?
Wat is schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is brand in het rookkanaal van de schouw, vaak te wijten aan fout stookgedrag. Voorkom schoorsteenbrand met een Isoduct rookkanaal. En door verantwoord te stoken. Prettig voor u, en voor uw omgeving.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van schoorsteenbrand?
Bij regulier verkrijgbare halffabricaten met de verplichte en separaat aangelegde omkokering kan creosootvorming, warmtestuwing, pyrolyse – of zelfs een simpele schroef door de brandwerende omkokering (warmtegeleiding) – al een oorzaak van brand zijn. Van de jaarlijkse 2.000 schoorsteenbranden in Nederland ontaardt grofweg 30% in een woningbrand.
Dat alles is eenvoudig te voorkomen met Isoduct. Het best verkrijgbare rookkanaalsysteem op de Nederlandse markt. Veiliger bestaat niet.
P.S. Lees meer over creosootvorming, warmtestuwing en pyrolyse in veelgestelde vragen over begrippen & wetgeving.
Wat moet ik doen bij schoorsteenbrand?
Heeft u een Isoduct rookgasafvoerkanaal? Dan is de kans op schoorsteenbrand zo goed als nihil. Stel dat er onverhoopt toch brand in het rookkanaal ontstaat – bijvoorbeeld door een vogelnest of andere ongenode gast – dan is er niet zoveel aan de hand. Handel dan als volgt:
- Sluit de luchttoevoer
- Doof het vuur
- Uit voorzorg kunt u de brandweer bellen, meld dan wel dat het om een Isoduct rookkanaal gaat
- De pijp brandt aan de binnenkant schoon
- De brand gaat vanzelf uit
- Er ontstaat geen brandgevaar aan de buitenzijde
- Zet, als het vuur gedoofd is, ramen en deuren open om rook en vrijgekomen koolmonoxide te laten ontsnappen. Koolmonoxide is reukloos, maar dodelijk!
In principe kunt u een Isoduct rookkanaal ook na een schoorsteenbrand veilig blijven gebruiken, maar laat er voor de zekerheid altijd even een expert naar kijken.
Let op! Laat de brandweer bij een Isoduct kanaal nooit een ramoneur (een ketting met kogel en staalborstel) gebruiken om de schoorsteenbrand te doven – zoals dat vaak wel bij andere rookkanalen gebeurt. Als het kanaal nog heet is, kan door de ramoneur namelijk schade ontstaan aan de binnenwand en kan de brandveiligheid van het rookkanaal niet meer worden gegarandeerd.
Hoe kan ik roetaanslag of creosootvorming voorkomen?
Volledige verbranding vindt alleen plaats bij een hoge temperatuur: als de verhouding tussen brandstof en verbrandingslucht goed is. Daarom is het goed het vuur zo nu en dan even stevig op te stoken. Bij een lage temperatuur verbrandt hout onvolledig, waardoor CO (koolmonoxide) en zwarte rook ontstaat: half verbrande houtgassen.
Bij veel conventionele rookkanalen condenseert dat houtgas vervolgens tegen de koude(re) binnenwand en zo ontstaat creosoot. Door de tot 50% betere trek én de uitgekiende ingebouwde dubbele isolatiemantel, wordt creosootvorming bij gebruik van een Isoduct rookkanaal zo goed als voorkomen. Wel zo prettig.
Mijn verzekeraar stelt dat ook Isoduct moet worden omkokerd. Klopt dat?
Nee. Een dubbelwandig (DW) rookkanaal van Isoduct is namelijk een totaalsysteem. Een ambachtelijk product, wat op zichzelf 100% voldoet aan alle brandveiligheidseisen conform het Bouwbesluit.
Alles omkokeren, behalve Isoduct©
Een regulier dubbelwandig (DW) rookkanaal wordt aan de buitenzijde best heet, helemaal bij schoorsteenbrand. Daarom is in de Nederlandse regelgeving vastgelegd dat zo’n (onzelfstandig) rookkanaal met brandwerende beplating omkokerd moet worden.
Bij Isoduct is de brandprotectie al in het rookkanaal zelf verwerkt, waardoor het omkokeringsproces achterwege kan worden gelaten.
*Een brandwerende omkokering is zelfs niet toegestaan bij Isoduct omdat daarmee de CE-markering vervalt. Tenzij die - net als bij halffabrikaat rookkanalen - voldoende ventilerend wordt aangelegd om warmtestuwing te voorkomen.